مقامات سعودی نگرانیهایی عمیقی درباره توافق هسته ای موقت گروه پنج به اضافه یک با ایران دارند. آنها از این نگرانند که این توافق پیش درآمد یک تغییر گستردهتر در ائتلافهای آمریکا در منطقه و دور شدن واشنگتن از نظامهای سلطنتی سنی خلیج فارس و نزدیک شدن آن به ایران باشد.
عربستان سعودی همچنین از بیمیلی اوباما برای حمایت هرچه بیشتر از نیروهای شورشی در سوریه دچار سرخوردگی شده است. سعودیها سلاحها و تجهیزات دیگر را تا حدودی به این دلیل به دست شورشیان سوری رساندهاند.
این تنش ها در دوره ای طولانی رخ داده است که در آن مناسبات آمریکا با عربستان سعودی تا حدودی به علت کاهش وابستگی آمریکا به نفت سعودی و تا حدودی نیز به علت تحولات عربی ، که به منزله آزمونی برای ائتلاف های آمریکا بوده ، سست شده است.
به ویژه ، تصمیم اوباما در سال 2011 برای حمایت نکردن از حسنی مبارک رئیس جمهور وقت مصر در جریان قیام مردم این کشور ، موجب وحشت خاندان حاکم سعودی شد که از وقوع ناآرامی های مشابه در عربستان نگران بود.
اوباما در سفر به اروپا توقفی در عربستان خواهد داشت. وی در سفر اروپایی خود در نشست امنیت هسته ای در هلند شرکت خواهد کرد و در نشست آمریکا و اتحادیه اروپا در بروکسل نیز حضور خواهد یافت و در واتیکان نیز به دیدار پاپ فرانسیس رهبر کاتولیک های جهان خواهد رفت.
به گفته مقام آمریکایی ،هیچ برنامه دیگری برای دیدار اوباما با دیگر سران کشورهای خلیج فارس ریخته نشده است اما این برنامه ممکن است تغییر کند. نخستین بار روزنامه وال استریت ژورنال از برنامه اوباما برای توقف در عربستان سعودی خبر داده بود. کاخ سفید از تایید برنامه های سفر اوباما خودداری کرد.
اوباما آخرین بار در مارس 2013 به خاورمیانه سفر کرد و برای دیدار با بنیامین نتانیاهو نخست وزیر اسرائیل توقفی در اسرائیل داشت. موضوع اصلی این دیدار نگرانی های اسرائیل درباره برنامه هسته ای ایران بود. اوباما همچنین به کرانه باختری رود اردن سفر کرد تا با محمود عباس رئیس تشکیلات خودگردان فلسطینی دیدار کند. او همچنین در اردن نیز با ملک عبدالله دوم پادشاه این کشور دیدار کرد.
تا دو هفته دیگر اوباما دیداری با پادشاه اردن در کالیفرنیا خواهد داشت.
برای رئیس جمهور آمریکا ، سفر به عربستان سعودی او را در یک سفر خارجی به عنوان مدافع مذاکرات هسته ای با ایران در انظار عمومی قرار خواهد داد.
نظرات شما عزیزان:
|